Bart Brands is één van de experts die komt spreken tijdens het Beleggerscafé, dat op 16 mei op Landgoed Hooge Vuursche plaatsvindt. Brands behoort al jaren tot de belangrijkste kenners op het gebied van edelmetalen. Volgens hem zijn er een aantal goede redenen om goud juist nu een plek te gunnen in een defensieve beleggingsportefeuille.
Edelmetaal specialist met kennis van de markt
Bart Brands is dé edelmetaal specialist bij Gold Republic. Hij is het aanspreekpunt voor klanten en fungeert als expert voor alles wat met edelmetalen te maken heeft, en dan met name met goud. Vanuit die rol houdt hij al lange tijd de belangrijkste ontwikkelingen rond goud nauwlettend in de gaten. Daarnaast maakt hij met grote regelmaat video’s over alles wat er speelt in de wereld van goud en macro-economische vraagstukken.
Brands: “Dan moet je niet alleen denken aan de geschiedenis, maar ook aan de actualiteit. De reactie van de goudprijs op macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. Goud is een interessante indicator waaraan je tal van economische trends kunt aflezen.”
Macro-economische ontwikkelingen en goud
Volgens Brands zijn een aantal belangrijke economische ontwikkelingen op dit moment van invloed op de goudprijs. Het belangrijkste dat hij ziet is dat de hele wereld op dit moment met dezelfde economische problemen lijkt te worstelen. Om te beginnen met inflatie.
Het beleid van Centrale Banken is volgens hem wereldwijd ‘eenvormig’ geworden. “Eerst een langdurig nul-procent-rente-beleid met enorme kwantitatieve verruiming programma’s. Daarna een heftige rentestijging. Waardoor een heleboel mensen worstelen met kosten voor levensonderhoud.”
Ondertussen ziet Brands dat de schuldenproblematiek over de hele wereld enorm is opgelopen. Overheden geven massaal geld uit dat ze niet hebben. Fiscaal beleid dwingt burgers om ook steeds meer schulden te maken. “Die factoren samen blazen de zeepbel steeds meer op. Dat maakt het klappen van de bubbel tot een reëel risico.”
Vijf redenen om te investeren in goud
Volgens Brands zijn er vijf redenen waarom beleggen in goud een goede manier is om je te wapenen tegen economische onzekerheid:
- De waarde van goud staat historisch vast
“Al eeuwen heeft goud als edelmetaal haar waarde bewezen. Goud is waardevast. Goud is altijd gewild. Goud vergaat niet maar blijft wat het is. Het mooie aan goud is dat de waarde ook niet geografisch gebonden is. Over de hele wereld erkent men de waarde van goud. Of je nu in Afrika bent of in Noord-Amerika. Met goud kun je overal terecht.”
- Volg het beleid van de centrale banken
“Centrale Banken over de hele wereld kopen op dit moment in hoog tempo goud aan. Kennelijk voelen ze de onzekerheid in de lucht hangen en bereiden ze zich voor op zware tijden.
- Goud beschermt tegen inflatie
“Een belangrijke reden om óók goud in je portefeuille te hebben is dat je jezelf daarmee kunt beschermen tegen inflatie. Met goud kun je de ontwaarding van een munt corrigeren. Als je naar de afgelopen twintig jaar kijkt zie je dat goud in die tijd jaarlijks met gemiddeld 9 procent in waarde is gestegen. Daar zitten weliswaar slechte jaren tussen. Maar ook uitschieters. Een gemiddeld rendement van 9 procent is fors hoger dan de rente op een spaarrekening.”
- Als alles daalt, stijgt goud
“Goud beweegt in een portefeuille vaak contrair. Als je beleggingen en obligaties dalen, dan stijgt goud meestal. Goud is daarmee naast inflatieproof ook crisisproof. Je hedget eigenlijk tegen periodes van onrust. Vier a vijf jaar geleden stond goud nog rond de veertigduizend euro. Dat is nu al zeventigduizend euro. Dat geeft ook wel aan hoe onzeker de wereld in de afgelopen vijf jaar is geworden.”
- Goud garandeert de opbouw van generationele welvaart
“Als jij goud aankoopt en je houdt dat goud vast, dan heb je in de loop van je leven niet alleen de waardestijging van goud. Je draagt ook iets over aan een volgende generatie. Daarom is het ook zo’n goede permanente allocatie, om waarde in op te slaan zonder dat je bang hoeft te zijn dat die waarde snel zal dalen. Het is de beste manier om welvaart op te bouwen en behouden. De euro bestaat over tien jaar misschien niet meer. De samenstelling van de AEX wijzigt continu. Maar goud, daarvan weet je zeker dat het altijd blijft bestaan. Goud is eeuwig.”
Meld je aan!
Benieuwd wat Bart Brands nog meer gaat vertellen over de eeuwige waarde van goud en hoe je daar als belegger nu gebruik van kunt maken? Meld je dan snel aan voor het Beleggerscafé, 16 mei op Landgoed Hooge Vuursche. Wees er snel bij: want het aantal plaatsen is beperkt!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GoldRepublic.